Nappali képzések

Szakács

SzakácsTöbb mint 25 éve lefőzhetetlenek vagyunk a vendéglátó szakképzésben! Taverna tagintézményünket 1988-ban alapították, az első magániskola volt Magyarországon a vendéglátás területén. Gondolkoztál már azon egy étteremben bővebben... az általad megrendelt ételre várva, hogy hogyan készül pontosan? Milyen alapanyagokból, milyen előkészítés után, milyen ételkészítési technikák segítségével ölt formát az étel? Hogyan mérték fel a fogyasztók igényét? Hogyan tervezték meg az étlapot? Hogyan számolták ki, hogy egy-egy fogás a vendég számára is megérje, de az étterem is jól járjon? Tudod-e mit jelent a blansírozás, gőzölés, habarás? Mit értünk hazai gasztronómiai hagyományok alatt és mit kínálnak más nemzetek konyhái? Hogyan működik egy kis családi vállalkozás által megálmodott étterem és mi zajlik egy nagy szállodalánc konyhájában? Hányan és milyen munkafolyamatok segítségével működtetnek egy konyhát ahhoz, hogy a vendégek maximálisan elégedettek legyenek az eredménnyel?

A szakács szakma, nem csupán egy szakma a sok közül. A gasztronómia művészet, melyben a kreativitás és a fantázia végtelen számú lehetőséget tartogat. Egy szakács nem csupán ételeket készít, hanem boldogsággal is kufárkodik, hiszen jót enni öröm.

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára, éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

Gyakorlat bemutatása

Nálunk bepillanthatsz a tanulmányi idő alatt a szakács szakma mindennapjaiba. A szakmai gyakorlatod alatt megismerheted a választott szakmád területeit. Az iskolában, jól felszerelt gyakorlati műhelyeinkben tanulhatsz, biztos háttér mellett. Szakoktatóinkat a szakma legkiválóbb szakemberei közül kértük fel. Az iskolai gyakorlaton túl, tanulóinknak lehetősége van saját szakmájukban professzionális szakmai ismeretekre szert tenni a partner gazdálkodók segítségével. Szakács bővebben... szakmai gyakorlatodat az ország leghíresebb szállodáiban és éttermeiben töltheted: Kempinski Hotel Corvinus, Le Meridien, Four Seasons Gresham Palota, Boscolo, Hotel Intercontinental, Gundel Étterem, Bock Bistro, Alabárdos, Arany Kaviár Étterem stb. Az Erasmus+ program keretében tanulóink Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, Portugáliában és Svédországban ismerkedhetnek meg az Európai Uniós országok vendéglátó és gasztronómiai kultúrájával. További információkat találsz a gyakorlatokat bemutató résznél.

A szakma moduljai

10044-12: Élelmiszer, fogyasztóvédelem
10045-12: Gazdálkodás
10046-12: Szakmai idegen nyelv
10048-12: Ételkészítés alapjai
10049-12: Konyhai kisegítés
10075-12: Ételkészítés

Betölthető munkakörök

Diétás szakács, étkezdei szakács, grill szakács, gyermekélelmezési szakács, hajószakács, hidegkonyhai szakács, közétkeztetési szakács, melegkonyhai szakács, pizzakészítő szakács, segédszakács

A képzéssel rendelkező képes...

A szakképesítéssel rendelkező szakács képes:
- étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani,
- az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni,
- felmérni a meglévő készletek mennyiségét,
- rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni,
- előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket,
- nyersanyagokat előkészíteni és különféle ételeket készíteni,
- az elkészített ételeket melegen tartani, bővebben... tálalni, díszíteni,
- különleges ételkészítési technikákat alkalmazni,
- a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani,
- nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni,
- technológiai műveletek idegen nyelvű leírását megérteni és alkalmazni

Továbbtanulási lehetőség

Vendéglátó üzletvezető, vendéglátásszervező-vendéglős

OKJ: 34 811 04

Bemeneti követelmények: Pálya-, és egészségügyi alkalmasság; Érettségi bizonyítvány vagy 10. osztály elvégzését igazoló bizonyítvány

A képzésről

  • Képzési idő: 2 tanév
  • Képzési szint: Középfokú szakképesítés
  • A képzés zárása: komplex OKJ vizsga

A képzés helyszíne

  • Szinergia Budapest Taverna Tagintézmény

Video bejátszás