Nappali képzések

Cukrász

Több mint 25 éve lefőzhetetlenek vagyunk a vendéglátó szakképzésben!Cukrász Taverna tagintézményünket 1988-ban alapították, az első magániskola volt Magyarországon a vendéglátás területén. bővebben... Kreativitás és fantázia, ilyen egy igazi cukrász!   Mi segítünk ilyenné válni. Gondolkoztál már azon miközben egy születésnapi tortát vágtál fel, hogy hogyan készül pontosan? Milyen alapanyagokból, milyen előkészítés után, milyen cukrásztechnológiai eljárások segítségével ölt formát egy édesség? Hogyan lesz a cukorból marcipánbevonat egy tortán, vagy miként válik karamell virággá? Hogyan kell megálmodni és kivitelezni egy lenyűgöző tányérdesszertet? Tudod-e mit jelent a táblázás, temperálás? Mit értünk invertálás alatt? Hogyan készülnek a bonbonok, a tökéletes macaron vagy akár a lenyűgöző esküvői torták? Hányan és milyen munkafolyamatok segítségével működtetnek egy cukrászdát ahhoz, hogy a vendégek maximálisan elégedettek legyenek az eredménnyel? A cukrászat művészet, melyben a kreativitás és a fantázia végtelen számú lehetőséget tartogat. Egy cukrász nem csupán süteményeket, fagylaltokat, bonbonokat készít, hanem örömöt ad, hiszen ki ne szeretné az édességet? A cukrász legfontosabb feladata a termelés tevékenység elvégzése a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban. Egyben felelős a technológiai, higiéniai és munkavédelmi szabályok betartásáért. Kisipari módszerekkel állít elő cukrászsüteményeket, fagylaltokat, fagylaltszerű készítményeket, figyelembe véve azok ízbeli változatosságát, esztétikai megjelenését a vásárló, megrendelő igényeire szabva.

Gyakorlat bemutatása

###KEP2### Nálunk bepillanthatsz a tanulmányi idő alatt a cukrász szakma mindennapjaiba. A szakmai gyakorlatod alatt megismerheted a választott szakmád területeit. Az iskolában, jól felszerelt cukrász műhelyeinkben tanulhatsz, biztos háttér mellett. Cukrász szakoktatóinkat a szakma legkiválóbb szakemberei közül kértük fel. Az iskolai gyakorlaton túl, tanulóinknak lehetősége van saját szakmájukban professzionális szakmai ismeretekre szert tenni a partner gazdálkodók segítségével. bővebben... Cukrász szakmai gyakorlatodat az ország leghíresebb szállodáiban, éttermeiben és cukrászdáiban töltheted: Kempinski Hotel Corvinus, Le Meridien, Four Seasons Gresham Palota, Boscolo, Hotel Intercontinental, Gundel Étterem, Bock Bistro, Alabárdos, Arany Kaviár Étterem, Zila Kávéház & Cukrászda, Horváth Cukrászda, Szamos Marcipán stb. Az Erasmus+ program keretében tanulóink Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, Portugáliában és Svédországban ismerkedhetnek meg az Európai Uniós országok vendéglátó és gasztronómiai kultúrájával. További információkat találsz a gyakorlatokat bemutató résznél.

A szakma moduljai

10045-12: Gazdálkodás
10044-12: Élelmiszer, fogyasztóvédelem
10046-12: Szakmai idegen nyelv
10043-12: Cukrászati termékkészítés

Betölthető munkakörök

Fagylaltkészítő, Karamell cukrász, Lágyfagylaltos, Marcipánfigura készítő, Süteménykészítő, Tortakészítő

A képzéssel rendelkező képes...

A szakképesítéssel rendelkező cukrász képes:
- saját munkáját megszervezni,
- élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni,
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
- cukorkészítményeket előállítani,
- bevonó anyagokat készíteni és felhasználni,
- cukrászati félkész- és késztermékeket és bevonó anyagot készíteni,
- uzsonnasüteményeket bővebben... készíteni,
- kikészített süteményeket készíteni,
- fagylaltokat készíteni,
- bonbonokat készíteni,
- alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni

Továbbtanulási lehetőség

Vendéglátó-üzletvezető, vendéglátásszervező-vendéglős

OKJ: 34 811 01

Bemeneti követelmények: Pálya-, és egészségügyi alkalmasság; Érettségi bizonyítvány vagy 10. osztály elvégzését igazoló bizonyítvány

A képzésről

  • Képzési idő: 2 tanév
  • Képzési szint: Középfokú szakképesítés
  • A képzés zárása: komplex OKJ vizsga

A képzés helyszíne

  • Szinergia Budapest Taverna Tagintézmény

Video bejátszás