Sport, fitness-wellness szakirány

Személyi edző

A világon a legcsodálatosabb dolog, hogy nincs két egyforma emberi test. Ennek tudatában a személyi edző különböző edzéstervet, edzés programot  készít a sportoló, vagy a ügyfelének igényeihez és fizikai állapotához igazodva, mellyel legjobban fejlesztheti testi-lelki erőnlétét. Az egészség a legnagyobb kincs az ember életében. Az egészség szolgálatában dolgozni nem csak nemes feladat, hanem ebben az egyre fejlődő „iparágban” az anyagi boldogulását is megtalálja bővebben... az, aki a legújabb ismereteknek birtokában van. A személyi edző képzéssel bővítheted tudásodat, melyet az alapszakma elsajátításával szereztél. A személyi edző végzettséggel különböző sportlétesítményekben szervezheted meg a vendégkörödet. A személyi edző hiteles, pozitív szerepet tölt be. Segítséget nyújt az egészséges táplálkozás megvalósításában, az életkori és nemi sajátosságokat figyelembe véve, az egészségi és fittségi állapot felmérése után segít a kliens életmódváltásában. Szakmai tudásával részt vesz a betegségek megelőzésében és a rehabilitációban is. Az egészségnevelési erőfeszítések akkor a legeredményesebbek, ha egyszerre többféle eszközzel segítik az embereket abban, hogy mindennapjaikban az egészségesebb megoldásokat válasszák. Ebben a választásban segít a személyi edző. 1-2 év múlva az egészséggel foglalkozó szakember a legkeresettebb munkaerő lesz.

Gyakorlat bemutatása

A képzés gyakorlati helyei között vannak Budapest, Szeged és Pécs magas színvonalú, legkorszerűbben felszerelt fitness termei, számos népszerű szabadidőközpont, rekreációs központ, valamint wellness szállodák fitness részlegei. Tanulóink a szakma legjobbjaitól, gyakorló személyi edzőitől sajátíthatják el a személyi edzés legújabb irányvonalait, edzésmódszereit, valamint a kliensekkel való együttműködés alapjait.

A szakma moduljai

10339-12 A személyi edzés elmélete és módszertana
10340-12 Táplálkozás és testsúlyszabályozás
10341-12 Testformálás

Betölthető munkakörök

Személyi edző, kondicionáló edző, teremedző

A képzéssel rendelkező képes...

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező személyi edző képes:
- hiteles, pozitív modellszerepet betölteni
- a hivatásra vonatkozó szakmai, etikai és jogi szabályokat betartani
- a kliens egészségi és fittségi állapotát megismerni
- a kliens életmódváltását támogatni
- hosszú-, közép- és rövidtávú edzéscélokat megfogalmazni
- harmonikus képességfejlesztést szolgáló edzésprogramokat összeállítani
- az életkori és nemi sajátosságokat figyelembe bővebben... venni
- az interakciós helyzeteket hatékonyan kezelni, motivációs technikákat alkalmazni
- a sérüléseket, baleseteteket lehetőség szerint megelőzni
- változatos edzéseszközöket, helyszíneket és módszereket alkalmazni
- egészségügyi szakemberekkel együttműködni
- az egészséges táplálkozás elveit gyakorlatban alkalmazni
- a kliens tápláltsági állapotát, testalkatát, ideális testsúlyát meghatározni
- testsúlycsökkentő mozgásprogramokat, étkezési terveket egyénre szabottan összeállítani, és azok megvalósítását hatékonyan támogatni

Továbbtanulási lehetőség

Az érettségi utáni szakképzéssel jelentős előnyökre lehet szert tenni későbbi, felsőoktatásba történő továbbtanulás esetén. Emelt szintű OKJ-s bizonyítványod a felsőoktatási felvételi eljárás során 24 többletpontot ér, illetve szakirányú továbbtanulás esetén beszámítható kreditpontokkal gazdagíthat.

OKJ: 55 813 01

Bemeneti követelmények: Pálya-, és egészségügyi alkalmasság; Érettségi bizonyítvány / Szakmai előképzettség: - 31 813 01 Sportoktató (a sportág megjelölésével) - 54 813 02 Sportedző (a sportág megjelölésével) - 54 813 01 Fitness-wellness instruktor - 51 813 01 Aqua tréner - 51 813 02 Csoportos fitness instruktor - 51 813 03 Fitness instruktor

A képzésről

  • Képzési idő: 2 tanév
  • Képzési szint: Emelt szintű szakképesítés
  • A képzés zárása: komplex szakmai OKJ-s vizsga

A képzés helyszíne

  • Szinergia Budapest (Óbudai Tagintézmény)

Video bejátszás