Kereskedelem, pénzügy, logisztika szakirány

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

A pénz mozgatja a gazdaságot. A pénzt meg a pénzügyi ügyintéző. Minden vállalkozás és minden állami intézmény esetében a szabályos, jogszerű működés alapja a pénzügyi-számviteli folyamatok pontos vezetése, nyilvántartása. Jól képzett, megbízható, precíz, pénzügyi és számviteli végzettséggel rendelkező munkatársakra állandó kereslet mutatkozik a munkaerőpiacon. A tanulás azonban nem ér véget a tanulmányok befejezésével, hiszen a pénzügyi-számviteli bővebben... ügyintézőnek folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a törvények változását, és képeznie kell magát, hogy megfeleljen a szakma elvárásainak. Akik a későbbiekben gazdasági szakirányban szeretnének felsőoktatásban továbbtanulni, számos előnyét kamatoztathatják majd a megszerzett ismereteknek, mert több olyan tantárgy képezi részét a tananyagnak, melyek a főiskolai oktatásban is jelen vannak, így ezek teljesítése a főiskolán már nem jelent majd nehézséget, és az adott felsőoktatási intézmény akár kreditbeszámítást is engedélyezhet. Elég csak belegondolni abba, milyen jó érzés lesz elsőre teljesíteni egy vállalati pénzügyek vagy egy számvitel vizsgát.   Mindemellett a képzés a munkavégzés során alkalmazható gyakorlati, kézzelfogható ismeretek által rendkívül hasznos kiegészítője is egy gazdasági diplomának. A pénzügyi-számviteli ügyintéző alkalmas a vállalkozások működésével összefüggő számviteli és pénzügyi feladatok elvégzésében való közreműködésre, részfeladatok önálló elvégzésére. A vállalkozás valamennyi pénzmozgással, illetve a pénzállomány-változással összefüggő nyilvántartásait vezeti, közreműködik az egyes pénzügyi műveletek előkészítésében, lebonyolításában, elszámolásában, kezeli az ehhez kapcsolódó iratanyagokat. Működő gazdálkodó szervezeten belül előkészíti és rögzíti az adott munkahely gazdasági eseményeit a helyi számviteli szabályok szerint, a gazdasági eseményeket kontírozza, a főkönyvi és az analitikus nyilvántartásokat vezeti, könyvviteli feladásokat készít.

Gyakorlat bemutatása

Nálunk bepillanthatsz a tanulmányi idő alatt a pénzügyi szakma mindennapjaiba. A szakmai gyakorlatod alatt megismerheted a választott szakmád területeit. Lehetőséged van kiválasztani, szakmád mely részterülete áll legközelebb hozzád. Iskolánknak évek óta aktív kapcsolata van a gazdasági szféra szereplőivel. A pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma iránt érdeklődő tanulóinkat szeretettel fogadják évközi és nyári gyakorlatra az ország jelentős multinacionális bővebben... és hazai nagyvállalatai, áruházláncai, termelő-, és kereskedő cégei, pénzintézetei, az államigazgatás pénzügyi területei. Könyvelőirodákban, pénzintézeteknél és partnereink pénzügyi osztályain sajátíthatod el igazán a szakmához elengedhetetlen ismereteket, hogy később kamatoztathasd a munkaerőpiacon. Ha jól teljesítesz akár már a gyakorlóhelyeden is alkalmazhatnak a képzés végeztével! Lehetőséged van a gyakorlatod alatt bebizonyítani, hogy: „Te vagy az Ő emberük!”. Ha mégis máshol folytatnád szívesen, mennyivel egyszerűbb úgy elkezdeni munkahelyet keresni, hogy egy neves cégtől már van ajánlóleveled! Külföldön is szívesen töltenél gyakorlatot? Erasmus+ programunk keretében tanulóink Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, Portugáliában és Svédországban ismerkedhetnek meg az Európai Uniós országokban működő gazdálkodókkal, ahol így nemzetközi tapasztalatot is szerezhetnek szakterületükön! További információkat találsz itt!

A szakma moduljai

11504-12 Gazdálkodási alaptevékenység ellátása
10147-12 Gazdálkodási feladatok ellátása
11505-12 Könyvelés számítógépen
10149-12 Könyvvezetés és beszámoló készítés feladatai
11506-12 Vállalkozásfinanszírozási és adózási feladatok
11501-12 Projektfinanszírozás
11502-12 Projektfolyamatok követése
11498-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.
11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

Betölthető munkakörök

Pénzügyi koordinátor, pénzügyi referens, pénztáros, számlaellenőr, bérügyi adminisztrátor, főkönyvi könyvelő, főkönyvi munkatárs, számviteli előadó, analitikus könyvelő, anyagkönyvelő, banki könyvelő, díjkönyvelő, folyószámla könyvelő, forgalmi könyvelő, gépkönyvelő, készletkönyvelő, kontírozó könyvelő, könyvelői adminisztrátor, leíró könyvelő, pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor, pénzügyi nyilvántartó, számlázási ügyintéző, általános irodai adminisztrátor, iratkezelő, irattáros.

A képzéssel rendelkező képes...

A szakképesítéssel rendelkező pénzügyi-számviteli ügyintéző képes:
- közreműködni a vállalkozások alapításával, működtetésével kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátásában,
- elvégezni a bankszámlákkal kapcsolatos teendőket
- ellátni a házipénztárral kapcsolatos feladatokat
- ellátni az adókötelezettséghez kapcsolódó feladatokat
- adókötelezettségnek elektronikusan eleget tenni
- közreműködni a vállalkozásfinanszírozási feladatokban
- bővebben... részt venni a befektetési döntések előkészítésében
- pénz- és hitelműveletekkel kapcsolatos ügyintézést végezni
- könyvelési feladatokat ellátni
- értékesítéssel kapcsolatos feladatokat ellátni
- vezetni az analitikus nyilvántartásokat
- elszámolni a termelési költségeket
- közreműködni a különféle szabályzatok elkészítésében
- közreműködni a mérleg és az eredménykimutatás összeállításában
- számítógépes programcsomagokat használni
- ellátni a projektek pénzügyi menedzselését az előfinanszírozástól a program lezárásáig
- összegyűjteni az adatokat további feldolgozás céljából
- feladatai elvégzéséhez telefont, számítógépet, faxgépet, írógépet, íróeszközöket, irodaszereket, naptárt, bélyegzőket, fénymásolót használni
- munkaköréhez kapcsolódó hagyományos és digitális dokumentumokat rendszerezni, iratkezelést végezni

Továbbtanulási lehetőség

Államháztartási mérlegképes könyvelő, egyéb szervezeti mérlegképes könyvelő, vállalkozási mérlegképes könyvelő, pénzügyi ügyintéző rész-szakképesítés, számviteli ügyintéző rész-szakképesítés, pénzügyi projektmenedzser-asszisztens. Az érettségi utáni szakképzéssel jelentős előnyökre lehet szert tenni későbbi, felsőoktatásba történő továbbtanulás esetén is. Emelt szintű OKJ-s bizonyítványod a felsőoktatási felvételi eljárás során 24 többletpontot ér, illetve szakirányú továbbtanulás esetén beszámítható kreditpontokkal gazdagíthat.

OKJ: 54 344 01

Bemeneti követelmények: Pályaalkalmasság; Érettségi bizonyítvány

A képzésről

  • Képzési idő: 2 tanév
  • Képzési szint: Emelt szintű szakképesítés
  • A képzés zárása: komplex szakmai OKJ-s vizsga

A képzés helyszíne

  • Szinergia Budapest (Körúti Tagintézmény)

Video bejátszás