Esti képzések

Cukrász (tanfolyam)

Több mint 25 éve lefőzhetetlenek vagyunk a vendéglátó szakképzésben! Taverna tagintézményünket 1988-ban alapították, az első magániskola volt Magyarországon a vendéglátás területén. Kreativitás és fantázia, ilyen egy igazi cukrász! Mi segítünk ilyenné válni. Gondolkodott-e már azon miközben egy születésnapi tortát vágott fel, hogy hogyan készül pontosan? Milyen alapanyagokból, milyen előkészítés után, milyen cukrásztechnológiai eljárások bővebben... segítségével ölt formát egy édesség? Hogyan lesz a cukorból marcipánbevonat egy tortán, vagy miként válik karamell virággá? Hogyan kell megálmodni és kivitelezni egy lenyűgöző tányérdesszertet? Tudja-e mit jelent a táblázás, temperálás? Mit értünk invertálás alatt? Hogyan készülnek a bonbonok, a tökéletes macaron vagy akár a lenyűgöző esküvői torták? Hányan és milyen munkafolyamatok segítségével működtetnek egy cukrászdát ahhoz, hogy a vendégek maximálisan elégedettek legyenek az eredménnyel?

A cukrászat művészet, melyben a kreativitás és a fantázia végtelen számú lehetőséget tartogat. Egy cukrász nem csupán süteményeket, fagylaltokat, bonbonokat készít, hanem örömöt ad, hiszen ki ne szeretné az édességet? A cukrász legfontosabb feladata a termelés tevékenység elvégzése a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban. Egyben felelős a technológiai, higiéniai és munkavédelmi szabályok betartásáért. Kisipari módszerekkel állít elő cukrászsüteményeket, fagylaltokat, fagylaltszerű készítményeket, figyelembe véve azok ízbeli változatosságát, esztétikai megjelenését a vásárló, megrendelő igényeire szabva.

A szakma moduljai

11561-16 Gazdálkodási ismeretek
11518-16 Élelmiszerismeret
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv
11522-16 Cukrász szakmai feladatok
11497-12 Foglalkoztatás I.
11499-12 Foglalkoztatás II.

Betölthető munkakörök

Fagylaltkészítő, Karamell cukrász, Lágyfagylaltos, Marcipánfigura készítő, Süteménykészítő, Tortakészítő

A képzéssel rendelkező képes...

A szakképesítéssel rendelkező cukrász képes:
- saját munkáját megszervezni,
- élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni,
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
- cukorkészítményeket előállítani,
- bevonó anyagokat készíteni és felhasználni,
- cukrászati félkész- és késztermékeket és bevonó anyagot készíteni,
- uzsonnasüteményeket bővebben... készíteni,
- kikészített süteményeket készíteni,
- fagylaltokat készíteni,
- bonbonokat készíteni,
- alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni

Továbbtanulási lehetőség

Vendéglátó-üzletvezető, vendéglátásszervező-vendéglős

OKJ: 34 811 01

Bemeneti követelmények: Pálya-, és egészségügyi alkalmasság; Érettségi bizonyítvány vagy 10. osztály elvégzését igazoló bizonyítvány

A képzésről

  • Képzési idő: 1 tanév
  • Képzési szint: Középfokú szakképesítés
  • A képzés zárása: szakmai komplex vizsga

A képzés helyszíne

  • Szinergia Budapest Taverna Tagintézmény