Hírek, aktualitások

Erasmus+ tanári mobilitás 1 hetes szakmai út

2017. február 20.

Összefoglaló

Erasmus+ tanári mobilitás 1 hetes szakmai út
2015 őszén a Szinergia Szakgimnázium és Szakképző Iskola pályázatot írt ki 1 hetes külföldi szakmai útra.
2016 tavaszán 2 kolléga utazhatott Hollandiába és Svédországba, valamint 3 munkatárs töltött 7 napot nyáron Máltán, Angliában és Németországban.

2016. április 3-10.
Schultz Éva logisztika szakos tanárnő a hollandia Zwolle városában járt, ahol a régió legnagyobb szakképző központja a Deltion College fogadta.
Az iskola egy hatalmas komplexum, pláza jellegű épület, ahol minden szakmának modern berendezett gyakorlati terme van. A tanárnő megérkezésekor éppen vizsgaidőszak volt, így bepillantást kapott a vizsgák menetébe. Körbevezetést kapott az intézménybe, megnézhette a logisztikai részleget is és közben az oktatókkal, tanárokkal is beszélgetett. Az intézmény mintaértékű infrastruktúráját igazolja, hogy a logisztikus tanulók iskolán belüli gyakorlati oktatására rendelkezésre áll egy jól felszerelt raktár, valamint egy szimulátor, melyen a tehergépjármű vezetést oktatják.
A tanárnő a szakmai programok mellett megnézte Zwolle városát, valamint egy napot eltöltött a holland fővárosban is hazautazása előtt.

2016. április 23-30.
Szatmáry Judit turisztika szakos kolléganő a Taverna tagintézményből a svédországi Ekebygymnasiet vendége volt Uppsalában.
Lehetősége nyílt mind szakmai, mind kulturális programokon részt venni. Betekintést nyert a fogadó iskola mindennapjaiba, ahol azt tapasztalta, hogy sokkal gyakorlatiasabb az oktatás, a frontális tanítási módszer eltűnt és helyette kis munkacsoportokban dolgoznak a fiatalok. Kiemelte, hogy mindenki egytől-egyig jól beszél angolul, így mindenkivel zökkenőmentes volt a kommunikáció. Részt vett egy pedagógus konferencián is.
A hét kulturális programjai közt meglátogatta Uppsala város nevezetességeit, mint például a székesegyházat és az egyetemi negyedet, valamint a Koncert és kongresszusi központot.

2016. június 26 - július 2.
Kutas Rita pécsi nyelv- és kommunikáció szakos tanárnő Angliában, Portsmouthban járt, fogadója a Tellus Group volt.
Egy 1 hetes, 23 órából álló szakmai kurzuson vett részt 4 román kolléganővel, ahol a modern technológia tanítás során való bevetéséről, alkalmazásáról volt szó, mind elméletben, mind gyakorlatban. Rengeteg olyan, nagyon hasznos, és az itthoni órákon azonnal bevethető feladattípussal találkozott, amelyek ösztönzik a tanulókat a közös munkára, motiválja őket a feladatban való részvételre, lehetővé teszi, hogy mindenki a saját erősségei szerint vegyen részt a megoldandó munkában, miközben fejlesztheti egyéb kompetenciáit.
Az egy hetes kurzus és kint-lét alatt felfrissült és új nyelvi elemekkel gazdagodott a valós, élő beszéddel való találkozás során a nyelvi ismerete. Érdekes volt a tanárnő számára megtanulni a dél-angliai dialektust.
A város kívülről is igen látványos, lélegzetelállító panorámát nyújtó Emirates Spinakker Tower elnevezésű tornyából csodálhatta meg Porstmouth-t felülről is. Vendéglátó családjánál megkóstolhatta az angol konyha ételeit.

2016. június 25 – július 2.
Német Ildikó Márta tanárnő a szegedi tagintézményből Máltára utazott, ahol az Easy Job Bridge fogadta.
A tanárnő 30 órás szakmai programban vett részt az Easy School of Languages szervezésében, amely az angol nyelvi kompetenciák fejlesztése mellett a CLIL Methodology/Tartalomalapú nyelvoktatás metódusára koncentrált. Míg az első kettő napon inkább a nyelvi készségek, képességek fejlesztése volt a hangsúlyos főleg szóbeli feladatok formájában, addig a többi napon a Tartalomalapú nyelvoktatás teoretikus elveit, céljait, kimeneti következményeit ismerhette meg lengyel csoporttársaival. Számos játékos, interaktív gyakorlattal bővült a pedagógiai eszközrepertoárja Ildikónak.
A tanfolyam végeztével minden nap valamilyen kulturális programon vett részt, az éppen zajló zenei fesztiválon is részt vett. A máltaiak vendégszeretete, közvetlensége feledhetetlenné tette ezt a hetet és úgy gondolja egyszer még biztosan visszatér Máltára.

2016. július 3-10.
Szász-Durbák Renáta német- és kommunikáció szakos tanárnő Lipcsében járt, programjait partnerünk a Vitalis Gmbh szervezte.
Első nap Schkeuditz-ban, a Lipcse melleti kisvárosban lévő hatalmas komplexumot látogatta meg kolléganőnk, a tanműhelyeket, a diákok és a tanárok szállását és az üzemi konyhát a nagy étkezővel. A következő nap megnézte Lipcse nevezetességeit, többek között a Hauptbahnhof-ot, a Thomaskirche-t, a Nikolaikirche-t, a City-Hochhaus tetejéről tekinthette meg a várost, és látta fentről a Völkerschlachtdenkmal-t, melyet másnap sikerült megmászni.
A hét során látogatást tett az ASG-nél, azaz Anerkannte Schulgesellschaft Sachsen mbH-nál, ahol prezentálták Németország szövetségi és a szász tartományi rendszert arra vonatkozóan, hogy hogyan képzik a hátrányos helyzetű fiatalokat. Három délelőtt hospitálhatott egy helyi nyelviskolában, ahol megtapasztalhatta, hogy amikor német a tanítás nyelve, hogyan kell érhetően magyarázni a német nyelvtant, és az egyes szavak jelentéstartalmát, ez módszertanilag nagyon hasznos tapasztalat volt.
A vitalis szervezésében 2 napot Berlinben is eltölthetett a tanárnő.

Tanáraink számos új, a mi oktatásunktól, mentalitásunktól eltérő módszert ismertek meg az egy hetes program alatt. Mindenképpen kiemelendő a nyelvi kommunikáció fejlődése, szókincs bővülése. Az új ismereteket igyekeznek beépíteni saját tanítási módszereikbe és a tapasztalatokat megosztani munkatársaikkal és ösztönözni őket arra, hogy pályázzanak. Ez a program nagy lehetőség a szakmai ismeretek bővítésére, a nyelvi kompetenciák fejlesztésére és egy másik kultúra megismerésére.