Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

1. Miért érdemes szakmát tanulni?

Az érettségi utáni szakmatanulás során a tanulók a közismereti tanulmányaikat hátrahagyva (arra némileg alapozva) a munka világára készülnek fel. Jelenti ez egyrészt a választott szakmával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítását, másrészt olyan, a munkaerőpiaci boldogulást segítő jártasságokat, mint az álláskeresés, az első munkahelyi élmények vagy a vállalkozóvá válás.
Az érettségi utáni szakmatanulás egy olyan lehetőség, amely során elhagyhatjuk, kitörhetünk abból a „skatulyából”, amibe eddigi tanulmányaink során belekerültünk. Itt már nincs biológia, kémia, klasszikus matematika, magyar nyelvtan… Azonban vannak szakmai tantárgyak, gyakorlati ismeretek…
A Szinergia Üzleti Szakképző Iskolában keresett, piacképes szakmákat kínálunk. Ezt igazolja az a tény is, hogy a kínált szakmák szinte mindegyikéhez irányított külső szakmai gyakorlatot is kínálunk, azaz van a munkaerőpiacon valós kereslet a szakmáink iránt. Európa vezető gazdaságainak szakképző iskoláiban is ezek a szakmák a legnépszerűbbek!

2. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni szakképző intézmény választásakor?

A pályaválasztási döntés előtt álló fiatal és a döntésben érintettek szeretnének minél többet megtudni egy-egy adott oktatási intézményről, a választott szakmáról. A választható szakképesítésekről elsősorban az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) böngészve kaphatsz információt.
Szakképző iskola választásakor az alábbi szempontokra érdemes odafigyelni:
- a központi szakmai programhoz képest milyen többletszolgáltatásokat kínál az iskola?
- az elméleti oktatás mellé kínál-e valós szakmai gyakorlatot az iskola?
- az iskola biztosít-e külső szakmai gyakorlatot diákjai számára, vagy a diáknak magának kell gondoskodnia gyakorlati helyről?
- Milyen az oktatók, pedagógusok felkészültsége, szakmai elismertsége?
- Milyen nemzetközi kapcsolatrendszert ápol az iskola?
- Milyen az iskolán belül az OKJ bizonyítványt megszerzők aránya? Milyen a nyelvvizsgázottak aránya? Pályaorientációs képzés biztosított-e az intézményen belül? Milyen a közösségi élet?
- Eredményesen szerepel-e az iskola a szakmai tanulmányi versenyeken? Van-e ösztöndíj lehetőség?
- Milyen az intézmény megközelíthetősége?

3. Milyen képzéseket indít a Szinergia az érettségivel rendelkezők számára?

Iskolánk, a Szinergia Üzleti Szakképző Iskola az egyik legnagyobb magániskola az érettségire épülő nappali, iskolarendszerű szakképzésben.
Budapesten és számos vidéki nagyvárosban közel 15 éve vagyunk jelen az oktatásban, államilag támogatott, és önköltséges, nappali és esti tagozatos OKJ-s képzéseket és tanfolyamokat kínálunk, piacképes szakmákkal. (Az államilag támogatott férőhelyek száma egyes képzéseken korlátozott, jelentkezz időben!) Ha részletesebben szeretnél tájékozódni az iskolánk által kínált képzésekről, kattints ide.

4. Miért jó szakmakombinációkat tanulni?

Legsikeresebb képzéseinket úgy állítottuk össze, hogy sikeres vizsgák után dupla eséllyel startolj a munkaerőpiacon.
A szakmakombinációk által a nálunk töltött időszakból a maximumot hozzák ki a tanulók, így két év tanulás után te is 2 vagy akár 3 szakma birtokosa lehetsz.

5. Csak érettségi bizonyítvánnyal jelentkezhetek a képzésekre?

Emelt szintű szakképzéseinkre érettségi bizonyítvány szükséges. (Ha pótérettségizned kell, akkor feltételesen felvehetünk, és amint megvan a bizonyítványod, be kell mutatnod a tanulmányok folytatásához).
Vendéglátás képzési területen (középfokú képzéseknél) minimális követelményként a 10. osztály elvégzését igazoló bizonyítvány szükséges a jelentkezéshez, de ezen a képzésen is elvárt, hogy a tanuló érettségi vizsgát tegyen.

6. Mikor tanulhatok nappali tagozaton?

Intézményünk minden – az aktuális jogszabályokban rögzített életkori előírásoknak megfelelő – diákot szeretettel vár nappali tagozaton!
Esti tagozatra bárki beiratkozhat. Az állami támogatás igénybevételének lehetősége függ a tanuló életkorától, valamint tanulmányai megkezdésének időpontjától.
Az állami támogatásra való jogosultság elbírálása a bemutatott dokumentumok alapján a beiratkozáskor történik.

7. Amennyiben elvégzek a Szinergiában egy emelt szintű képzést, van arra lehetőségem, hogy továbbtanuljak a felsőoktatásban?

Az érettségi utáni szakképzés nem zsákutca! Akár a végzés után közvetlenül, akár évekkel később bekapcsolódhatsz a felsőoktatásba. Sőt, az érettségi utáni szakképzéssel jelentős előnyökre lehet szert tenni későbbi, felsőoktatásba történő továbbtanulás esetén:
- A felsőoktatási intézmények szakirányú (szakos képzési területre) történő továbbtanulás esetén a 24 többletpont jár az emelt szintű szakmák után.
- Az új OKJ-s szakmák esetében, a megszerzett képesítés alapján 50 kredit is beszámítható a felsőfokú tanulmányokba. Ez azt jelenti, hogy az OKJ-s végzettség birtokában közel 2 félévet meg lehet spórolni a ma már nagyon költséges felsőoktatásban!
A szakmai gyakorlatod alatt megismerheted a választott szakmád területeit. Lehetőséged van kiválasztani, szakmád mely részterülete áll legközelebb hozzád. Az OKJ-s bizonyítványoddal a kezedben már célirányosan tudsz munkát keresni, a munkahely kiválasztásakor, az állásinterjúk során – a többi pályázóval szemben előnyben leszel a már rendelkezésre álló tapasztalataid miatt!

8. Ha nem tervezek továbbtanulni, hogyan tudok majd elhelyezkedni a megszerzett végzettséggel?

Keresett, piacképes szakmákat kínálunk. Ezt igazolja az a tény is, hogy a kínált szakmák szinte mindegyikéhez irányított külső szakmai gyakorlatot is kínálunk, azaz van a munkaerőpiacon valós kereslet a szakmáink iránt. Európa vezető gazdaságainak szakképző iskoláiban is ezek a szakmák a legnépszerűbbek!
A szakmai gyakorlatod alatt lehetőséged van kiválasztani, szakmád mely részterülete áll legközelebb hozzád.
Az OKJ-s bizonyítványoddal a kezedben már célirányosan tudsz munkát keresni, a munkahely kiválasztásakor, az állásinterjúk során – a többi pályázóval szemben előnyben leszel a már rendelkezésre álló tapasztalataid miatt!
A partnervállalkozásaink utánpótlás kiválasztás miatt vesznek részt a duális képzésben. Lehetőséged van a másfél év alatt bebizonyítani a gyakorlati helyeden, hogy: „Te vagy az Ő emberük!”. Ez egy páratlan lehetőség, amelyet kár lenne nem kihasználni. Gondold el mennyivel könnyebbek az első hónapjaid egy olyan munkahelyen, ahol korábban már a gyakorlatodat is töltötted! Ha esetleg alkalmazni nem is tudnak, egy ajánló levél – amit ilyenkor adhatnak, ha elégedettek a munkáddal, aranyat érhet a következő próbálkozás alkalmával egy állásinterjún!
Mennyivel egyszerűbb úgy elkezdeni munkahelyet keresni, hogy egy neves cégtől már van ajánlóleveled? Az ajtók önmaguktól kinyílhatnak.

9. Felvételi többletpontok számítása – azaz hogyan szerezhető meg az 52 pont?

A szakképzési tanulmányok befejezése után is bekerülhetsz a felsőoktatásba, akár állami finanszírozású helyre. Felvételi többletpontok – akár 52 pont! A felvételiző max. 500 pontot szerezhet. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 100 pont) képezik. A többletpontok összege akkor is max. 100 lehet, ha a felvételiző többet gyűjtött.
A többletpontokat két csoportra lehet osztani:
1) jogszabály alapján járó többletpontok, vagy "kötelező" többletpontok (emelt szintű érettségi vizsgaeredményért, nyelvtudásért, előnyben részesítés okán) és
2) képzési területenként adható többletpontok (tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján; szakképesítés alapján; sporteredmény alapján).
Nyelvtudásért járó többletpontok:
- A felsőoktatási felvételi eljárásban a nyelvtudásért legfeljebb 40 többletpont jár a következő módon: B2 (korábban: középfokú) komplex (korábban: C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 28 többletpont, C1 (korábban: felsőfokú) komplex (korábban: C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 40 többletpont.
- Egy nyelv ismeretéért egy jogcímen számolható többletpont!
Szakképesítésért kapható többletpontok:
- Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, legfeljebb egy szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, illetve a szakirányú technikusi képesítő bizonyítványért 24 pont.
Adott képzési területen csak abban az esetben jár a szakképesítésért többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. Ez igaz akkor is, ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne.
Többletpont a szakképesítés alapján a következő képzési területekbe tartozó alapképzéseken és egységes, osztatlan képzéseken jár: agrár, bölcsészettudományi, informatika, jogi, gazdaságtudományok, közigazgatási, rendészeti és katonai, műszaki, művészetközvetítés, orvos- és egészségtudomány képzési terület csak egészségtudományi képzési ága, pedagógusképzés, sporttudomány, társadalomtudományi, természettudományi képzési területek.

10. A Szinergiában kötelező valamelyik szakmánál az emelt szintű érettségi?

Nem. Sima érettségi bizonyítvány szükséges minden szakmánkhoz.

11. Melyik képzésnél van felvételi?

Képzéseinkre jelenleg felvételi vizsga nincs – szakma- és pályaalkalmassági beszélgetés egyes területeken része a felvételi eljárásnak:
• Eredményes nyelvi szintfelmérő szükséges a felvételhez a Turisztikai szervező, értékesítő és az Idegenvezető szakmánál.
• Pályaalkalmasság: vendéglátás képzési területen mindenképpen, más területeken is lehetséges
• Egészségügyi alkalmasság: vendéglátás, sport, oktatás, egészségügy, kereskedelem, közlekedés, turizmus, szociális szolgáltatás képzés területen
• Szakmai alkalmasság: hostess, szakács, pincér, cukrász
(Ha túljelentkezés adódik, iskolánk szakma- és pályaalkalmassági beszélgetés alapján dönt a felvételről, hiszen a későbbi szakmai sikerek, és a pályán maradás motivációja érdekében fontos, hogy a szakmaválasztás a tanuló szempontjából egy jól átgondolt döntés és örömteli folyamat legyen.)

12. Mit kell tudni a tanulószerződésről?

Szakképzésben a tanuló gyakorlati képzése gazdálkodó szervezetnél a tanuló és a gazdálkodó szervezet között gyakorlati képzés céljából megkötött írásbeli tanulószerződés alapján folyik.
A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény, illetve a 4/2002. (II.26.) OM rendelet szabályozza az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásait. Tanulószerződés alapján a gazdálkodó szervezetnek pénzbeli juttatást kell fizetni a tanuló részére. A pénzbeli juttatásra a tanuló a tanév első napjától jogosult, és az a képzési idő teljes időtartama alatt megilleti (oktatási szünet alatt is).

13. Az első OKJ "ingyenes"?

Az állam az iskolai rendszerű szakképzésben két szakképesítésre való felkészítést támogat.
Ha van már OKJ-s bizonyítványod, de azt nem iskolai rendszerű képzésben szerezted, akkor azt támogatási szempontból nem kell figyelembe venni.
Amennyiben meglévő OKJ bizonyítványod állami támogatással, iskolai rendszerben szerezted, akkor tanulmányod esti oktatás munkarendje szerint folytathatod. Ennek részleteiről kérd kollégáink bővebb felvilágosítását!

14. Mit foglal magában a támogatási/képzési díj?

A Szinergia Üzleti Szakképző Iskola magán fenntartású intézmény. Az állami támogatás mértéke csak részben fedezi a képzés teljes költségét. A támogatási díj egyrészt a képzés költségeinek az állami támogatás feletti részét fedezi, másrészt magában foglalja az emelt óraszámú idegen nyelvi képzést, a nyelvi szintfelmérő és nyelvi trimeszteri vizsga díját, a munkaerőpiacra való kilépést támogató speciális programokat, a szakmakombinációk esetében a második szakmára/modulra való felkészítést.
A támogatási díj mellett külön fizetendő még a szakmai vizsga díja és a tankönyvcsomag ára.

15. Milyen lehetőségeink vannak a támogatási díj finanszírozásával kapcsolatban? Önköltséges képzésben van lehetőség részletfizetésre?

A támogatási díj részbeni fedezésére tanulmányi ösztöndíj lehetőséget is kínálunk. A duális képzési program keretében, a gazdálkodókkal kötött tanulószerződés által a tanulmányaidra fordított költségek egy részét a képzés alatt visszaszerezheted. Emellett mind az önköltséges, mind az államilag támogatott képzéseinken lehetőséged van részletfizetésre.
A részletfizetési lehetőségek kapcsán fordulj bizalommal tanulmányi ügyintéző kollégáinkhoz!

16. Milyen juttatásokat, kedvezményeket kaphatok az iskolarendszerű képzésben?

Az iskolarendszerű képzéshez kapcsolódóan minden juttatás és kedvezmény igénybe vehető (családi pótlék, diákigazolvány, árvaellátás, tb jogviszony stb.)
A közoktatási intézményben (általános iskolában, középiskolában, szakiskolában), nappali képzésben tanuló gyermek után a családi pótlék annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelynek időtartama alatt betölti a 20. életévét.

17. Kollégiumra lesz szükségem, ebben tudnak segíteni?

Igen! Az iskola saját működtetésű kollégiummal nem rendelkezik, de kollégiumi elhelyezéssel kapcsolatosan keresd tanulmányi ügyintézőinket!

18. Milyen gyakorlati lehetőségeket biztosít a Szinergia, ahol kamatoztathatom a megszerzett tudásomat?

Tanulóink az iskolai tanulmányaik során a legtöbb szakképesítés esetén szakmai gyakorlatukat az iskola által szervezett módon, gazdálkodóknál töltik, amely során olyan munka- és szakmai tapasztalatot szerezhetnek, amelyek szintén jelentősen könnyebbé teszik a végzés utáni munkakeresést.
Iskolánk széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszert ápol. Ennek keretében minden évben növekvő létszámban vehetnek részt tanulóink nemzetközi szakmai gyakorlatokon Európa több országában.

19. Mi a duális képzés?

A duális képzés egy olyan képzési rendszer, amelyben a tanulók elméleti képzését az oktatási intézmények, a gyakorlati oktatást pedig cégek, gazdálkodók végzik, vagyis a diákok tanulmányi idejük egy részét nem az iskolában, hanem az intézménnyel együttműködő partnercégnél töltik. A rendszer előnye, hogy a tanulók még azelőtt rengeteg szakmai tapasztalatot szereznek, hogy megszereznék a szakképesítést, ráadásul kapcsolatba kerülnek olyan cégekkel, ahol később el is helyezkedhetnek.
A duális képzés egy olyan képzési rendszer, amelyben a tanulók elméleti képzését az oktatási intézmények, a gyakorlati oktatást pedig cégek, gazdálkodók végzik, vagyis a diákok tanulmányi idejük egy részét nem az iskolában, hanem az intézménnyel együttműködő partnercégnél töltik. A rendszer előnye, hogy a tanulók még azelőtt rengeteg szakmai tapasztalatot szereznek, hogy megszereznék a szakképesítést, ráadásul kapcsolatba kerülnek olyan cégekkel, ahol később el is helyezkedhetnek.

20. Hogyan jelentkezhetek a Szinergia képzéseire?

A beiratkozás személyesen történik. Bármelyik tagintézményükben – bármelyik tagintézményünkbe.
A jelentkezés alkalmával ki kell töltened egy Jelentkezési lap és egy Adatlap elnevezésű dokumentumot. Lsd. még: Mit hozzak magammal a beiratkozáshoz?
Amennyiben előzetes jelentkezésedet szeretnéd leadni, azt online is megteheted itt!

21. Mit hozzak magammal a jelentkezéshez?

EZT HOZD MAGADDAL:
1. Érettségi bizonyítvány
2. Személyi igazolvány és lakcímkártya
3. Oktatási azonosító kártya
4. TAJ kártya
5. Adóazonosító kártya
6. 1 db igazolványkép
7. OKJ (Országos Képzési Jegyzék) bizonyítvány (ha rendelkezel vele)
8. Nyelvvizsga bizonyítvány (ha rendelkezel vele)
9. Jelentkezési díj és a diákigazolvány díja (A tanév összes költségéről a beiratkozás során, vagy érdeklődéskor adunk felvilágosítást.)
10. NEK adatlap (okmányirodában állítják ki neked a diákigazolvány igényléséhez)
11. Útlevél és tartózkodási engedély (külföldi állampolgárok esetén)

22. Milyen határidőkre figyeljek a felvételi /beiratkozási eljárás során?

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2015. JÚNIUS 24. (Pótjelentkezés a szabad férőhelyek függvényében.)
A tanévnyitó előtt, augusztus végén tartjuk a beiratkozási napot, melyek pontos időpontjáról, helyszínéről, teendőiről a jelentkezett tanulókat levélben értesítjük.
A tanév 2016. szeptember 1-jén kezdődik.

23. Van már OKJ-s bizonyítványom. Szerezhetek még egyet állami támogatással?

Az állam az iskolai rendszerű szakképzésben két szakképesítésre való felkészítést támogat.
Ha van már OKJ-s bizonyítványod, de azt nem iskolai rendszerű képzésben szerezted, akkor azt támogatási szempontból nem kell figyelembe venni.
Amennyiben meglévő OKJ bizonyítványod állami támogatással, iskolai rendszerben szerezted, akkor tanulmányod esti oktatás munkarendje szerint folytathatod. Ennek részleteiről kérd kollégáink bővebb felvilágosítását!

24. Mi az Erasmus+ program?

Az Erasmus+ program támogatja, hogy a szakképzésben tanuló diákok és a szakképzéssel foglalkozó szakemberek szakmai gyakorlaton vehessenek részt külföldön, s ezáltal Európa-szerte javuljon a szakképzés színvonala.
A program segíti, hogy a szakképző intézmények stratégiai partnerségeket hozzanak létre más intézményekkel és különböző cégekkel annak érdekében, hogy szoros kapcsolat épüljön ki az oktatás és képzés, illetve a munka világa között.
Az Erasmus+ program keretében tanulóink/oktatóink Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, Portugáliában és Svédországban ismerkedhetnek meg az Európai Uniós országokban működő gazdálkodókkal, ahol így nemzetközi tapasztalatot is szerezhetnek szakterületükön.

25. Külföldi állampolgár vagyok. Jelentkezhetek a Szinergia képzéseire?

Külföldi állampolgárok akkor vehetnek részt államilag támogatott képzésben, amennyiben tanköteles korban már megkezdték tanulmányaikat magyar köznevelési intézményben (praktikusan: magyar iskolában érettségiztek), valamint rendelkeznek tartózkodási engedéllyel.
Ilyen esetekben a jelentkezéskor be kell mutatni a Magyarországban tartózkodás jogcím igazolását.
Államilag nem támogatott, önköltséges képzésre bárki beiratkozhat.

26. Mi az EUROPASS bizonyítvány? Miért jó, ha van?

A képzés elvégzése után, az OKJ-s bizonyítványod mellé igényelhetsz Europass kiegészítést. Ha külföldön szeretnél elhelyezkedni akkor ez, az idegen nyelven kiállított bizonyítványod helyettesíti a magyar bizonyítványt.
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő továbbá eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést. http://www.europass.hu/

27. További kérdéseimmel kihez fordulhatok?

Írjál nekünk, vagy kérdés esetén fordulj bizalommal tanulmányi ügyintéző kollégáinkhoz!
Sok szeretettel várunk iskolánk nyílt napjain is, ahol a rendezvény után mindig lehetőség nyílik személyes konzultációra iskolánk képviselőivel, a nálunk tanuló diákokkal.