Átvezetés a munka világába

Átvezetés a munka világába

MI KELL EGY JÓ ÁLLÁSHOZ?
SŐT, MI KELL AZ ELSŐ (JÓ)ÁLLÁSHOZ: NAPRAKÉSZ SZAKMAI ISMERETEK, ÉS TAPASZTALAT A MUNKAERŐPIACON!
EZ AZ ÉLETPÁLYA MODELL.


Ha böngésztél már álláshirdetéseket, akkor tapasztalhattad, hogy a munkáltatók döntően fiatal, szakmailag jól képzett, nyelvet beszélő, gyakorlattal rendelkező munkatársakat keresnek. Rögtön felmerülhetett a kérdés is: fiatal, szakmailag jól képzett, nyelveket beszél és már gyakorlattal is rendelkezik?
Mindez egyben, egy pályakezdőtől?

A mi iskolánkban végzettek friss bizonyítványukkal a kezükben megfelelnek ezeknek a feltételeknek.


ENNEK KULCSA:
AZ ÉLETPÁLYA MODELL!


Már az iskolapadban testközelben ismerheted meg a rád váró feladatokat.

Szakmaválasztásnál nagyon sokan nem is tudják milyen igazából az a szakma a mindennapi gyakorlatban, amit választanak. Nálunk bepillanthatsz a tanulmányi idő alatt a szakma mindennapjaiba. A szakmai gyakorlatod alatt megismerheted a választott szakmád területeit. Lehetőséged van kiválasztani, szakmád mely részterülete áll legközelebb hozzád. Az OKJ-s bizonyítványoddal a kezedben már célirányosan tudsz munkát keresni, a munkahely kiválasztásakor, az állásinterjúk során – a többi pályázóval szemben előnyben leszel a már rendelkezésre álló tapasztalataid miatt!

Kipróbálhatod magad mind szakmai, mind emberi téren.
Sokszor szembesülsz az életben olyan pillanatokkal, amikor azt mondod, ”Ha nekem lehetőségem lenne, sokkal jobban meg tudnám csinálni”. Itt a lehetőség. Ragadd meg az alkalmat! Lehetőséged van arra, hogy a szakterületen jártas, az újra nyitott szakemberekkel megvitasd véleményedet.

A társaid szakmai gyakorlata útján betekintést kapsz további 10-15 vállalkozásba.

Minden vállalkozást csak belülről lehet igazán megismerni. Az iskolába visszaérkezve lehetőséget kap minden tanulónk, hogy a saját gyakorlati feladatainak szépségeit és nehézségeit megossza a társaival. Több szem, többet lát alapon ők segíteni tudnak, megerősíteni, hogy jó úton haladsz, vagy meggyőzni, hogy változtatnod kell. Mivel rendszeresek ezek a beszélgetések, nem csak a gyakorlatodat biztosító intézményt ismerheted meg, hanem 10-15 továbbit is, ahová a társaid járnak.

Már a gyakorlat alatt megtalálhatod álmaid munkahelyét.
A partnervállalkozásaink utánpótlás kiválasztás miatt vesznek részt az „Életpálya modellben”. Lehetőséged van a másfél év alatt bebizonyítani a gyakorlati helyeden, hogy: „Te vagy az Ő emberük!”. Ez egy páratlan lehetőség, amelyet kár lenne nem kihasználni. Gondold el, mennyivel könnyebbek az első hónapjaid egy olyan munkahelyen, ahol korábban már a gyakorlatodat is töltötted! Ha esetleg alkalmazni nem is tudnak, egy ajánló levél, amit ilyenkor adhatnak, ha elégedettek a munkáddal, aranyat érhet a következő próbálkozás alkalmával egy állásinterjún!
Mennyivel egyszerűbb úgy elkezdeni munkahelyet keresni, hogy egy neves cégtől már van ajánlóleveled? Az ajtók önmaguktól kinyílhatnak.

"Egy jó önéletrajzzal már nyert ügyed van." - szokták mondani.

Nálunk lehetőséged van ennek a jó önéletrajznak az elkészítését megtanulni és kipróbálni. Szaktanáraink részletesen, példákkal, kipróbálási lehetőségekkel tanítják ezt a folyamatot. Más sok időt és pénz fordít erre, amit Te észrevétlenül elsajátítasz.

Részt vettél már felvételin, állásinterjún az életed során?
Volt lehetőséged már megtapasztalni, hogy egy-egy fontos pillanatban milyen nehéz helyesen viselkedni egy adott szituációban, jól dönteni? Utólag mindig megtaláljuk azt a választ, vagy kérdést, amellyel esetlegesen jobban mehetett volna…

A képzés folyamán lehetőséget adunk minden tanulónknak, hogy részt vehessen egy szimulált kiválasztási folyamatban. Szervezünk próba kiválasztást, ahol közvetlenül a kiválasztás után elmondhatod, hogy mit csinálnál másképpen, ha újra megpróbálhatnád. Legközelebb már tudatosabban fogod a jó választ megadni és kerülni az esetleges kellemetlen helyzeteket, rossz válaszokat. Ezt is, mint oly sok mást, egy tanulási folyamat során lehet tökéletesíteni. Ebben a programban lehetőséged van élesben is többször kipróbálni, mennyire vagy már jó ezen a területen, pl. amikor gyakorlati helyet, ösztöndíjat, vagy külföldi szakmai gyakorlati lehetőséget pályázol.

A program része önmagad és mások értékelése, a véleményalkotás. Ez nehéz, de munkahelyeken rendszeres feladat.
Talán már tapasztaltad milyen nehéz „ésszel” értékelni, Úgy, hogy ne szerezz kellemetlen pillanatot sem másnak, sem magadnak, ugyanakkor kiállj a véleményed mellett. Ezt is meg kell/lehet tanulni. Megtanulhatod, hogyan tudod gyakorlottan, megalapozottan alátámasztani mondanivalódat, álláspontodat az órán tanult szakkifejezésekkel Ennek a számonkéréseknél is nagy hasznát fogod látni majd. Megtanulhatod, hogy lehet úgy értékelni, hogy korrekt, de nem bántó, hanem előre mutató lehess. Ezt az élet minden területén alkalmazhatod, és az évek folyamán tökéletesítheted.

Mindenki vágyik az önálló életvitelre. Megengedheted magadnak? Meg szeretnéd tanulni, hogy kell?
Esetleg egy nehezen kivívott önállóság útján szeretnéd bebizonyítani, hogy Te már képes vagy önálló, felelős döntések meghozatalára? Nem kell 2 hónap múlva leszegett fejjel beismerni a kudarcot. Megtanítjuk neked, hogy mivel jár az önállóság, hol lehet elcsúszni, mit kell tenni, hogy talpon maradhass. El fogsz tudni igazodni a szolgáltatók dzsungelében, hivatali ügyek útvesztőjében, és pénzügyeid intézése is flottabbul megy majd.

Vállalkozóvá válásod lehetőségét is kipróbálhatod – az Év Diákvállalkozása c. verseny

Iskolánkban megtanulhatod: hogyan válhatsz önálló vállalkozóvá, hogyan alapíthatsz vállalkozást, és a nálunk tanult ismeretek komplex alkalmazásával hogyan működtetheted azt hosszú évek során saját magad és majdani családod biztos megélhetési zálogaként. Erre hoztuk létre a diákvállalkozások versenyét. Itt (még) komoly kockázatok nélkül kipróbálhatod ötleteidet, s bemutathatod a piacot szimuláló zsűrinek, hogy miért életképes a Te ötleted/vállalkozásod.